אם מסתכלים מתחת למכסה המנוע של אמזון, רואים שהיא מנוהלת על ידי 14 עקרונות ייסוד, אלו לא סתם ”ערכים“ שכל חברה כותבת לעצמה ומעלים אבק באיזו מצגת וכמה משפטים מודפסים בענק על הקירות. העקרונות של אמזון הם מערכת ההפעלה שלה, ככה הם מגייסים עובדים, מקדמים וגם מפטרים. ואת העקרונות האלו אני מציע לך להכיר ולשקול ליישם.
העקרונות האלו מאפשרים לבזוס לשמור על הצמיחה האדירה של החברה גם מבלי להיות מעורב בפרויקטים עצמם, הם סוג של מתכון, ערכים אוניברסליים שאפשר לקחת לחברות אחרות או בניהול העצמי.
אלו לא עקרונות תאורטיים, הם ”נכתבו בדם“, שוכתבו ועובו לאורך השנים, רובם נועד להימנע ממלכודות שכיחות של חברות. והם הוכחו ככאלו שמביאים תוצאות.
בעלות – Ownership
באמזון דורשים מכל מהמנהלים להיות ”בעלי הבית“ לקחת אחריות כאילו העסק הזה הוא שלהם, מנהלים באמזון לא מקריבים תוצאות לטווח הארוך בשביל תוצאות בזמן הקצר. הם חושבים לטובת כל החברה מעבר לרק הצוות שלהם והם לעולם לא יגידו ”זה לא התפקיד שלי“. לכל פרויקט יש רק מנהל אחד, בשפת הסיירות של צה“ל הוא המצביא של המוצר או התהליך, הוא המנכ“ל היחיד, הפרויקט שלו הוא סוג של סטארט-אפ שהוא המנכ“ל והאחראי לטוב ולרע.
להמציא ולפשט
באמזון מצופה מכל המנהלים לייצר חדשנות כל הזמן, כלומר להמציא מוצרים ודרכים חדשות לפתור דברים שלא היו קיימים קודם. כאנשים חדשניים הם מקבלים את העובדה שאחרים לא יבינו אותם, לעתים לאורך זמן. כדי לאזן ולהפריד בין רעיונות שפשוט חדשניים מידי לבין כאלו שהם סתם לא מובנים, מצופה מהמנהלים לפשט דברים. כי לפעמים מנהלים מתבלבלים וקושרים חדשנות לתחכום, מורכבות וטכנולוגיות מסובכות מה שהופך את הצוותים שלהם ותהליכי העבודה למסורבלים, לכן מנהלים משקיעים מאמץ מודע לפשט הכל.
צודקים לעתים קרובות
הדבר העיקרי שמנהל צריך לעשות, הוא לקבל החלטות. אתה לא יכול להיות צודק כל הזמן, אבל אתה יכול להיות צודק לעיתים קרובות יותר. אין הכוונה למנהלים שחושבים שהם צודקים תמיד, הטיפוסים האלו כנראה יטעו יום אחד בצורה קטסטרופלית. מהמנהלים באמזון מצופה לבדוק כל הזמן את ההטיות שלהם ולחפש איפה הם טועים ולדעת לשנות את דעתם. אפשר גם לשים לב שההגדרה ”צודקים הרבה“ משאירה מקום מודע ומאפשר לכך שמנהלים יקבלו החלטות מוטעות. כך לדוגמא המנהל שהיה אחראי על השקת הטלפון הסלולרי FIRE, לא פוטר (למרות המשחק המילים המתבקש) אלא דווקא קודם להוביל את פרויקט אלקסה, העוזרת החכמה והמצליחה של אמזון. לראייתו של בזוס אם יש לך חזון שאתה מאמין בו, תהיה עיקש שאתה צודק, אבל תהיה גמיש בדרך היישום שלו.
סקרנים ולומדים
המנהלים באמזון, לעולם לא מפסיקים ללמוד, וכל הזמן מחפשים דרכים לשפר את עצמם. הם סקרנים לגבי אפשרויות חדשות ופועלים כדי לחקור אותן. העקרון הזה גם משותף עם הערך העיקרי שיש במיקרוסופט המדבר על Growth mindset, המחלק אנשים לשתי קבוצות כזו שחושבת שכישורים הם משהו מולד לעומת כאלו שמאמינים שהם משהו נרכש. הקבוצה האחרונה היא יותר עמידה בפני אתגרים מקצועיים.
העקרון הזה הוא קצת טריקי, כי לא פגשתי אדם שיעיד על עצמו שהוא ”לא סקרן“ אז מציע לך לשאול בכנות עצמית – איך אפשר להגביר הסקרנות והלמידה?
מגייסים ומפתחים את הכי טובים
מנהלים טובים מרימים את הרף, עם כל גיוס של אדם חדש לצוות. הם לא יפלו למלכודת של הימנעות מקידום אנשים מוכשרים שיאיימו עליהם, או קידום אנשים משיקולים זרים אחרים. הם יסכימו להזיז כשרונות טובים בתוך הארגון (גם אם זה אומר לוותר עליהם לצוות אחר). הם מבינים שהתפקיד שלהם הוא לאמן ולהיות המנטורים של העובדים שלהם ולעזר להם להתפתח להצליח בקריירה שלהם.
מתעקשים על הסטנדרט הגבוה ביותר
למנהיגים יש סטנדרט גבוה ולא מתפשר בכל מה שהם עושים, אנשים רבים יחשבו שהסטנדרט הזה הוא ”חסר רחמים“ אבל הם בתגובה, רק ירימו אותו עוד קצת ויוציאו מהצוותים שלהם איכות גבוהה יותר של מוצרים, שירותים ורעיונות. הם גם מוודאים שבעיות לא ”יעברו הלאה“ אלא יטופלו ישר על המקום.
חושבים בגדול
לחשוב בקטן זו נבואה שמגשימה את עצמה. המנהלים באמזון יוצרים ומתקשרים דברים גדולים ונועזים, הם חושבים אחרת ואז מאתגרים את עצמם והצוותים שלהם לקחת את המחשבות ולקחת אותן רחוק יותר. גם בגוגל יש עקרון של 10X שאומר שכל יעד שמנהל מציב לעצמו הוא מאותגר לחשוב איך להגדיל את האימפקט שלו פי עשר.
מוטים לעשייה
מהירות חשובה בעסקים ולאמזון במיוחד. לכן חשוב לקבל החלטות ולבצע אותן מהר. התמהמהות מקבלת החלטה עד שהיא תהיה ”בטוחה“ מעכבת את הארגון. במיוחד שרוב ההחלטות הן הפיכות ומחיר הטעות שלהן בראיית הארגון היא לא כבדה. (עיתים המחיר הוא רק האגו של זה שקיבל החלטה מוטעת – וזה לא מחיר ששווה את האטה.
להסתפק במועט – Frugality
מנהלים שאינם מוצלחים מתרצים שהם לא יכולים לעשות משהו כי חסר להם אמצעים בד“כ אנשים, זמן, כסף. לעשות יותר עם מעט, זו החכמה הגדולה. מנהלים וחברות שהצליחו, עשו את זה לא בזכות זה שהיו להם יותר אמצעים, אלא להפך, כי הם למדו להצליח גם במחסור. מספרים על בזוס שהוא ביקש מעובדים חדשים לבנות לעצמם את השולחן שלהם, על ידי זה ששלח אותם להום דיפו לקנות דלת ולהרכיב לה רגליים. זה גם היה שולחן הכי זול שאפשר להשיג וגם לימד אותם להצליח גם במשבאים מוגבלים. באמזון מגלגלים עיניים כלפי מי שמדפיס עמודים רק על צד אחד, או שנוהג לטוס בקביעות במחלקת עסקים גם בטיסות פנימיות. זה לא אומר שמנהלים לא מפוצים ביד רחבה, זה בעיקר ניסיון לשמור על מבנה עלויות נמוך כמה שניתן כאשר הערך מגולגל ללקוח. (באמזון בעלי המניות לא מושכים דיבידנד).
מרוויחים את האמון
אמון זה לא משהו שמקבלים, צריך באופן אקטיבי להרוויח אותו.
מנהלים שנחשבים טובים – מקשיבים באופן אקטיבי, מדברים בכנות ומתייחסים לאחרים בכבוד.
הם מבקרים את עצמם בצורה כנה אפילו שזה יבייש אותם באופן פומבי.
מנהיגים לא משקרים לעצמם כמה הם נהדרים, יש להם מודעות עצמית והם בוחנים את עצמם למול הטובים ביותר.
יורדים לפרטים
מנהלים טובים יודעים לפעול בכל הרמות, הם יכולים להסתכל על דברים מרמת המאקרו האסטרטגית, וגם לרדת לעומקו של כל בורג ופרט במערכת. הם דואגים להישאר מחוברים לפרטים, עושים בקרה כל הזמן ודואגים להיות סקפטיים כאשר מוצגים להם נתונים או סיפורים. הם לא מתיחסים לאף משימה כמתחת לכבודם. כל זה לא אומר מיקרו-מנג‘מנט כל הזמן, אלא רק כשזה נדרש.
יש להם עמוד שדרה – Disagree and Commit
מצופה ממנהלים טובים לאתגר החלטות שהם לא מאמינים בהם, גם של בכירים מהם וכאשר זה יסכן את מעמדם המקצועי או החברתי. הם ידאגו להציף את דעתם ולהגיד אותה בכנות ובחדות.
אבל כאשר החלטה מתקבלת, גם היא מנוגדת לדעתם, מאותו רגע הם לא ינסו להוכיח שהם צדקו, אלא להפך הם יתייגסו בכל כוחם כדי שזה יצליח.
מביאים תוצאות
מנהלים טובים מסתכלים על המדדים שהכי חשובים לעסק ומתמקדים בלדלוור אותן. גם אם יש עיכובים או בעיות, הם לא מורידים את העיניים מהכדור ודואגים להביא את התוצאה.
אובססיביים ללקוח
הכלל האחרון, כנראה החשוב והמבדל ביותר של אמזון. מנהלים טובים מתחילים מהלקוח וחושבים אחורה. בכך הם לא שבויים בתהליכים או ב“ככה עושים את זה אצלנו“, הם לא יפלו בחדשנות חסרת ערך ולא יפספסו צורך שיש בשוק. כך הם לא יתבלבלו על ידי התחרות או התקשורת או הפוליטיקה הארגונית. העיסוק האובססיבי בערך ללקוח תמיד יראה את הדרך להמשך הצמיחה.
אז הרווחנו את המתכון הסודי של אמזון, אבל בזוס לא צריך להיות מודאג, כי הפער הוא לא השיטה אלא היכולת ליישם אותה. כמנהלים יחידים זה מאוד קשה ובטח ליצור תרבות ארגונית של קבוצה שתעמוד בהם.
אבל שווה לדעתי להכיר אותם, בשביל בחינה עצמית, ואולי אימוץ חלק מהם.
שבת שלום,
גפן
Comments