יום ראשון הקרוב, הוא יום חג מעניין במיוחד, הוא התחיל בתור בדיחה של סטודנטים והפך לחגיגת קניות עולמית, הנה 11 סיפורים קצרים על איך הפך יום הרווקים הסיני ליום החג הבינלאומי של הסחר האלקטרוני
(ויש גם בונוס – כמה דילים פצצה מסתתרים בתוך הטקסט).
1.
יום הרווקים הסיני, נקרא במקור "גואנגון ג'י" (או אם תתעקשו לכתוב את זה בסינית: 光棍节 ) חל כל שנה ב-11 בנובמבר, והפעם זה יוצא ביום ראשון הקרוב. התאריך – 11/11 – נבחר כי המספר 1 מזכיר אדם בודד.
2.
זהו חג חדש יחסית וצעיר ברוחו, בטח ביחס לתרבות הסינית העתיקה. הוא החל להיחגג בצורה ספונטנית ב-1993 ומקורו בסטודנטים חרמנים (ובודדים) מאוניברסיטת נאנג'ינג. האגדה מספרת על ארבעה חברים חנונים, צעירים פנויים ומלאי טסטוסטרון, שפצחו בסיעור מוחות כדי לפתור את השאלה העתיקה מכל – איך להשיג בחורות. במהלך השיחות הם עלו על רעיון: לארגן מסיבה לרווקים ורווקות בלבד, משהו מתריס שיחגוג את היותם סינגלים בחברה כל כך זוגית ושמרנית. הם המציאו לעצמם חג שהפך ללהיט היסטרי בכל האוניברסיטאות הגדולות בסין, ומאז הכל היסטוריה.
3.
פסטיבל הצעירים הזה הפך ליום הגדול ביותר לקניות באינטרנט בכל העולם, רעיון שכנראה גורם למייסדי המפלגה הקומוניסטית להתהפך בקברם. השיאנית היא עליבאבא, שביום הרווקים בשנה שעברה גלגלה מחזור מכירות של 25.4 מיליארד דולר (שזה ביום אחד יותר מתקציב הביטחון השנתי של מדינת ישראל!). באותו יום עליבאבא גם רשמה את השיא העולמי למספר עסקאות שנעשו ביום אחד -1.48 מיליארד עסקאות תוך יממה אחת באמצעות הארנק שלה.
4.
לעליבאבא מגיע לקצור את הכי הרבה פירות ביום הזה, כי היא זו שהפכה את החג הסטודנטיאלי הספונטני הזה ליום של מכירות אי-קומרס מטורפות. זה התחיל בדיוק לפני עשר שנים, כאשר ב-2009 היא יצאה לראשונה במכירה מיוחדת לכבוד החג ומכרה מוצרים ב-7 מיליון דולר ביממה. מנכ"ל עלי באבא אמר לאחרונה שאיש לא צפה שהיום הזה יהפוך לטירוף קניות עולמי עם מכירות של עשרות מיליארדים.
5.
הרעיון לערוך מבצע לרגל החג היה של מנהלת בצוות השיווק של עליבאבא, לאחר שבמהלך סיעור מוחות בחברה מישהו בצוות אכל חטיף – מקלונים עטופי שוקולד – ומישהו אחר סיפר שהחטיף הזה מכונה "חטיף הרווקים" (אולי בגלל צורת המקלות הבודדים, או אולי כסימבול לרווקים שמנמנים שנוהגים לאכול אותו). משם השיחה התגלגלה לחג הרווקים, והרעיון לערוך בו מבצע עלה במוחה של המנהלת הצעירה. הסלוגן שהם הגו היה "גם אם אין לך חברה – אתה עדיין יכול לקנות כמו משוגע".
6.
ג'ק מא, מנכ"ל עליבאבא, פירסם ב-26.10.09, שבועיים לפני פסטיבל יום הרווקים הראשון שלהם, "מכתב פתוח" ב"ניו יורק טיימס". היום בראיה לאחור, מה שמא כתב נראה כמעט נבואי:
"כותרות החדשות של השנה האחרונה עסקו בתאגידים הגלובליים, שנראה כולם מתמוטטים בעקבות המשבר הכלכלי העולמי. אבל למעשה, הן מעידות על כך שהמהפכה העסקית המיוחלת כבר מתחילה", כתב מא, והוסיף תחזית לפיה עבור עסקים חדשים "כל האינטרנט הוא המרקט שלהם, והפלטפורמה היא המשרד או החנות שלהם". היום זה נראה לנו מובן מאליו, אבל כמה שאפתני זה היה בעולם שרק התחיל ללקק את פצעי המשבר של 2008.
7.
השנה הזו תהיה האחרונה שבה עליבאבא מציינת את החג כשג'ק מא עומד בראשה. הוא אמור לפרוש בשנה הקרובה, אבל לא צריך לדאוג לו – הונו מוערך ב-35 מיליארד דולר (אפילו יותר מסך כל הקניות שהיו אצלו באתר ביום הרווקים בשנה שעברה).
8.
השנה עליבאבא שמה לה למטרה לשבור שיא נוסף, ולצורך זה היא חייבת למכור יותר גם בארה"ב. אבל מלחמת הסחר שהכריז טראמפ על סין והסנטימנט השלילי שהיא מביאה איתה, הופכות את יום ראשון הקרוב למקרה מבחן מעניין לכוחה של המפלצת הסינית להמשיך ולגדול.
9.
מול עליבאבא עומדת אמזון, ומעניין להשוות בין השתיים. הנטיה של רבים היא לחשוב שאמזון יותר גדולה וחזקה – אבל המספרים מראים אחרת:
לאמזון יש 300 מיליון משתמשים פעילים, אבל לעליבאבא יש 552 מיליון.
בזמן שההכנסות של אמזון גדולות בקצב של 40% לשנה, בעליבאבא הן צומחות בקצב של 60% בשנה.
גם אם מסתכלים על ה"מרג'ין", אחוזי ההכנסה מעסקאות, בזמן שאמזון עומדת על פחות מ-5% בעליבאבא המספר דו ספרתי.
בזמן שאמזון מגלגלת מחזור מכירות של 225 מיליארד דולר בשנה, אצל עליבאבא המספר עומד על יותר מ-700 מיליארד דולר.
10.
אבל יש עדיין מקום אחד שבו אמזון מובילה: שווי השוק.
שווי השוק של אמזון הוא יותר מ-800 מיליארד דולר, ואילו של עליבאבא עומד על פחות מ-400 מיליארד דולר. טוב, לאמזון עדיין יש בנוסף את עסקי ה-AWS (מחשוב הענן), והיא נתפסת כגלובלית יותר ופגיעה פחות.
11.
ואם הגעת עד לפה – הנה סוכריה עם כמה דילים שווים ביותר ליום ראשון בעלי-אקספרס (מתוך אתר עלי-באי):
סמארטפון oneplus 6 דגם 8+128GB – רק 399$
שעון חכם Xiaomi Huami Amazfit Bip שיאומי – רק 50$
מצלמת רכב VIOFO A119 – רק 62$
שואב אבק אלחוטי – רק 119$
חג שמח, גפן
Comentários