top of page

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי, העוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים.
הצוות מתמחה ביצירת הצעות ערך חדשות, מוצרים חדשים, שירותים חדשים ושווקים חדשים. יחד עם הנהלות החברות המובילות בישראל.




 

נרשמת בהצלחה!

logo.gif
תמונת הסופר/תערן גפן

ביטקוין – חלק ב': ההזדמנות העסקית

מאז המייל בשבוע שעבר, הביטקוין הספיק לעלות בעוד 30% ונדמה שהרכבת הזו רק הולכת ומאיצה.


ביטקוין

אבל עולם הבלוקציין הוא הרבה יותר ממטבע אחד ולכן אחרי שהחלק הראשון כלל מושגי יסוד, השבוע אפשר להמשיך חלק המעניין של ההזדמנויות העסקיות במהפכת המטבעות הדיגיטליים.

אז הנה מספר אזורים ותסריטים להזדמנויות הענקיות שנפתחות לחברות ואנשים (ובסוף גם מדריך איך כל אחד יכול לקנות ביטקוין).

הבהלה לזהב: מכירת שירותים ומוצרים

בכל הנוגע למטבעות הדיגיטליים, אנחנו כרגע בתקופת הבהלה לזהב (שגם הוא כזכור היה מטבע), שבשיאה הביאה 300,000 אנשים נלהבים לקליפורניה לבוסס בנהרות עם מסננות.

ובדיוק כמו שלוי שטראוס עשה את הונו מכך שהמציא מכנסיים עמידים, שמתאימים לכורי הזהב ותנאי העבודה הקשים שלהם – (ג׳ינס ליוויס), כך גם סביב העולם החדש יש צורך מטורף בעסקים חדשים. זה ממש יקום מקביל, בו נדרש למשל עסק של חילופי מטבעות (צ׳יינג׳) שבו אפשר יהיה להחליף ביטקוין לאת׳ר ולעשרות מטבעות נוספים. כך למעשה נולד הסטראטאפ הישראלי ״בנקור״ שגייס 150 מיליון דולר והקים בדיוק את השירות הזה.

אפשר לחשוב על עוד ועוד חברות, שירותים ומוסדות שהעולם החדש הזה צריך. אלו שיזוזו מהר ויזהו את הצרכים הגדולים ביותר יהפכו למיליארדרים הבאים, ובימים אלה מאות סטראטאפים קמים במהירות כדי לעלות על העגלה הזו.

גם חברות גדולות יכולות לתת את הפתרונות שהן נותנות בכלכלת הפיאט – רק בעולם המקביל. הלוואות, תשלומי ביטוח, משכנתאות, תשלומים, גיוס תרומות, קניות, אבטחה, הסכמים, נדל״ן, קרנות נאמנות, השקעות, הגרלות לוטו, ועוד ועוד – כל מה שאפשר לעשות בעולם הרגיל עם כסף, את כולם צריך לעשות גם במטבעות דיגיטליים, ועכשיו. מליוני אנשים ברחבי העולם מחזיקים בכסף חדש בשווי מיליארדים ויש להם צרכים שונים שרק ילכו ויגדלו.

עוצמה מתפרצת: מטבעות של מותגים

גם מותגים קלאסיים ופיזיים כמו קוקה-קולה יכולים להצטרף לחגיגה ולהנפיק מטבע משלהם. בורגר-קינג העולמית, למשל, יוצרת בימים אלה מטבע דיגיטלי משלה, שיאפשר לה להגביר נאמנות לקוחות, קניה מהירה יותר ובניית קהילה.

הרעיון הזה זה מפוצץ לי את הראש, לסטראבקס, למשל, יש גם ככה אפליקציית תשלומים בה משתמשים הלקוחות שלה ב-30% מהעסקאות, ויש שטוענים שהכסף שנטען ונצבר בה כבר שווה ערך לפיקדונות של בנק קטן (20 מיליארד דולר בשנה הבאה). מה אם הכסף הזה יהפך ל״כסף סטראבקס״, מטבע משלהם? איזו עוצמה זו יכולה להיות.

אני כבר מחכה ליום שאמזון או פייסבוק יכריזו על מטבע משלהן. פייסבוק כבר השתעשעה בעבר בניסיונות  להקים מטבע משל עצמה, אבל כיום, עם יכולות הבלוקצ׳יין, זה יכול לקרות במהירות ובקלות. ואם לא הן, אז אני מהמר שאיזה ענק דיגיטל סיני כמו tencent או עליבאבא יפתיע בקרוב. ומה עם המותג שלך?

ניהול קופונים

אחת הבעיות הגדולות בעולם ה- FMCG הוא כל נושא ניהול ומתן הקופונים – איך אפשר לבצע בקרה, לאפשר חד ערכיות ו״לשרוף״ קופונים, איך מתעדים ובאיזה מסד נתונים.

את כל זה – ויותר – פותרת תשתית הבלוקצ׳יין בצורה קלה, מהירה ומאובטחת, ולכן היא צפויה להפוך לסטנדרט של שיטות קופונים, צבירה, מימוש וניהול.  תשתית ״החוזים החכמים״ מאפשרת ניהול כל סוג של קופון או הטבה כלכלית בצורה מאובטחת ומתועדת ויש כבר מותגים בעולם שמתמשים בה לקופונים.

עידן חדש בלוגיסטיקה

ספר החשבונות של הבלוקצ׳יין עוזר כבר היום לחברות רבות לנהל את הלוגיסטיקה שלהן – הן משתמשות בו לא בשביל כסף, אלא כדי לעקוב אחרי מסע המוצרים השונים בשרשרת הערך.

וולמארט, לדוגמא, יחד עם IBM, מתעדת באמצעות הטכנולוגיה הזו את מסעם של כל המוצרים שלה – וכך יודעת מה עבר על כל תפוח, מהחקלאי ועד הצרכן. זה מאפשר לה לעקוב אחרי האיכות, לזהות פגמים ולפתור במהירות תקלות תוך זיהוי מהיר של המקור.

מיקרו פיימנטס בקלות

מהפכת הקריפטו צפויה לאפשר לעסקים או שירותים לגבות בקלות תשלומים קטנים בצורה יעילה ובלי עמלות סליקה. כך, למשל, אתר ״הארץ״ יוכל לגבות מאיתנו 0.1 ש״ח לקריאת כתבה באמצעות קליק אחד, או ש״קשת״ תוכל לגבות 2 ש״ח לצפייה בכל פרק של ארץ נהדרת. זה גם יכול לבזר את הכוח ישירות אל היוצרים על חשבון הפלטפורמות אם בלוגר יכול לקבל תרומות של חצי ש״ח בתחתית כל פוסט שכתב.

הטכנולוגיה החדשה הזו היא פתח להזדמנויות למודלים עסקיים חדשים בתחום התוכן, שמתומחרים פר שימוש ובתשלומים קטנים שמתאימים מאוד לעידן התוכן בדיגיטל.

תעשיית המשחקים

כמעט בכל משחק מחשב או מובייל, מקנדי קראש ועד קלאש אוף קלאנס, כבר יש מטבע פנימי כחלק מהגמיפיקציה, אבל מה שמתחיל לקרות שכל ניהול המטבעות האלו והחלפתם מתחבר לבלוקציין ופתאום יכול להיות להם ערך אמיתי שניתן להמיר למטבעות אחרים.

שיתוף משאבי מחשוב (מיינינג)

בקצה העולם, בעיר אורדוס, במרכז ״מונגוליה הפנימית״, אזור אוטונומי שנחשב חלק מסין, יש 8 האנגרים ענקיים ומסתוריים בתוכם יש מספר בלתי נתפס של 25,000 שרתים, שעובדים מסביב לשעון, עשרות אלפי נורות ירוקות מהבהבות יומם וליל ומה שהם עושים זה ״כורים״ ביטקוין.

זו היא רק אחת מעשרות רבות של חברות שהקימו בשנים האחרונות חוות שרתים שעובדות בשירות הבלוקציין.

הכל חלק מכלכלה חדשה שעולם הקריפטו יוצר: הגאונות בביטקוין היא בכך שמי שרוצה ומוכן יכול להעמיד את משאבי המחשב שלו לטובת שיפור אבטחת הבלוקציין מקבל בתמורה מטבעות. זה התחיל באנשים בודדים שהשאירו את המחשב שלהם דולק בלילה, המשיך לכאלו שקנו כמה מחשבים יעודיים לנושא הזה והגיע לטירוף של חברות (ויש אומרים מדינות) שהעמידו חוות ענק של שדות מחשבים.

הכלכלה החדשה הזו מעסיקה מאות אלפי שרתים אלפי עובדים, כורים מודרניים בשירות אבטחת המטבע. ויש כבר מדינות שקופצות על העגלה, מושל לנינגרד, לדוגמא, מזמין לרוסיה חברות שרוצות להקים חוות כרייה, לאזורי תעשייה מיוחדים לנושא זה והוא מבטיח להם הקלה בעלויות החשמל ואת יתרון הקור הרוסי שמקל על קירור השרתים והמעבדים שעובדים שעות נוספות. מכוני מחקר ומודיעין מדווחים שגם צפון קוריאה הקימה חוות כריית ביטקוין על מנת להקל את הבידוד הכלכלי.

מחשוב ענן

החיבור הטבעי בין המטבעות החדשים, אבטחה ודאטה דרך הנפקת המטבעות, יכול לערער בקרוב את כל תחום מחשוב הענן, בו מובילות היום אמזון, גוגל ומיקרוסופט שמקבלות עבור אירוח על השרתים שלהן יותר מ 200 מיליארד דולר! – אבל המתחרות הבאות שלהן הן אותן חוות שרתים לכריית ביטקוין מסין, ארה״ב, רוסיה או מצפון קוריאה.

תחום הבריאות

על אף התדמית הקרימינלית גופי ענק וממשלות כבר אימצו את הבלוקציין, כל תחום הבריאות לדוגמא, יצליח סוף סוף לממש את החזון שבו לכל חולה יש את התיק הרפואי איתו בכל מקום בצורה מאובטחת וזמינה.

גיוס כספים, אג״ח והנפקות

עובדתית, הנפקות ה-ICO גייסו 2.5 מיליארד דולר מתחילת השנה והן עומדות על אחוזי הצלחה גבוהים יותר מבכלכלה הוותיקה. גם הסכומים המצטברים שגויסו גדולים יותר.

בינתיים משתמשות בהנפקות האלו רק חברות סטראט-אפ חדשות, אבל גיוסים של 200 מיליון דולר הם כבר לא סכומים של חברות הזנק, זה כבר המגרש של הגדולים. לכן, אני מאמין, קרוב היום שגם חברות גדולות יגייסו חוב במטבעות דיגיטליים.

ואפילו דיסני בעניין!

החברה שרואה את עצמה הרבה יותר ממיקימאוס השיקה באמצעות מעבדת החדשנות שלה את ה ״דרגון-ציין״ פלטפורמה דומה לבלוקציין שמאפשרת לחברות לנהל את הנכסים שלהן. השם אולי נשמע ילדותי (דרקונים מהאגדות) אבל מדובר באקו-סיסטם חדש ומשמעותי שדיסני משקיעה בו משאבים רבים והוא מאומץ על ידי גופים רבים והופך לסוג של פלטפורמה.

אז איך קונים ביטקוין

ובסופו של דבר, כשמתחילים לדבר על מטבעות דיגיטליים כולם שואלים את עצמם שאלה אחת: האם ואיך לקנות ביטקוין?

זה החלק היותר ספקולטיבי בכל העניין, אם זה מעניין אותך זה אפשרי אבל קצת מורכב, לישראלים קשה לקנות מטבעות דיגטליים, הדרך הכי קלה שמצאתי ומומלצת היא דרך חברת ״ביטס אוף גולד״ שאליה עושים העברה בנקאית ותמורת עמלה (לא זולה בכלל של 3.95%) היא תמיר לך את הכסף לביטקוין או את׳ריום אותם אפשר להוריד לארנק דיגיטלי במחשב או בנייד.

ההמלצה האישית שלי, בעוד קניית מטבעות תהיה סוג של הימור אישי שכל אחד יבחר לעצמו אם להכנס לקזינו.

להבדיל- דווקא מבחינה עסקית להתחבר למהפכת הבלוקציין זה דבר חכם ונדרש ומי שלא יעשה זאת, דווקא הוא זה המהמר.

גפן

Comments


bottom of page